ПријаваЗбог недобронамерних, аутоматизованих пријава, уведен је "captcha" систем заштите. Од корисника се захтева персонализован унос.

Кориснички Мени

Анкета

Нови сајт је
 
Време у Београду

Meteos - vremenski podaci
Пројекат Будућност - Un pont e per... ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Илинка Милетић   

„Тако, свуда на свету, где год  моја мисао крене или стане, наилази на верне и ћутљиве мостове  као на вечиту и вечно незасићену људску жељу да се повеже, измири и споји све што искрсне пред нашим духом, очима и ногама, да не буде дељења, противности ни растанка”

„Мостови", Иво Андрић

 

Пројекат „Будућност" НВО „Un pont e per..." (Један мост за ...) има почетак у 2001. години и остварен је између школа „Don Lorenzo Milani" из града Фонди у Италији и ОШ „Ђорђе Крстић" из Београда.

Циљ пројекта је интеркултурално образовање за мир и сарадњу. Остварен је успостављањем конкретног пријатељског односа наше две школе.

Од 2002. године, приликом дописивања наших ученика са децом из школе „Дон Лорензо Милани", желели смо да међусобно упознамо традицију и културу наших земаља.

То смо у знатној мери успели да урадимо, тако што смо међусобно размењивали писма и ликовне радове на тему културе, града, националне историје. У току размене ученици италијанске школе су на основу наших радова направили приредбу у нашу част, а ми смо од њихових радова направили зидне новине и изложили их у холу наше школе. На тај начин су сви заинтересовани могли да се упознају са овим пројектом.

Ипак, оно најлепше и најзначајније је тек уследило - то су међусобне посете и боравци у породицама. Полако су се топиле предрасуде и стварала нова слика кроз сусрете са другим, различитим, а тако истим, добрим. Медијска слика уступила је место реалном искуственом доживљају, у ком је доминирала лепот

а духа и емоција тако различита од првобитне.

Прва посета наших гостију била је од 3.-8. априла 2004. године. Током те посете наши гости обишли су Етнографски музеј, музеј Патријашије, Калемегдан, где су се упознали са историјом града, манастир Жичу; посетили ОШ „Доситеј Обрадовић" у Врби. Наши пријатељи однели су помоћ деци и одраслима смештени

м у колективном центру у општини Краљево, и поново се видели са децом која су боравила у Италији за време Божићних празника и летњег распуста. У школи, гости су присуствовали часовима историје, хемије, физике, техничког образовања, ликовне културе. Било је простора и за забаву па су одигране пријатељске утакмице, а љубазношћу директора зоо врта организована је бесплатна посета и за домаћине и за госте. Посебна радост и емоције код наших пријатеље изазвао је концерт класичне музике великана светске музичке сцене Живана Сарамандића и његових пријатеља.


Наш први боравак у Италији био је од 1.-6. јуна 2005. године. Упознали смо град Фонди, његову културу, историју, начин живота. Заједно смо били у једнодневном обиласку Рима.

 

Други боравак гостију био је од 29. марта до 3. априла 2007. године. Овај пут упознали смо наше госте са лепотама једног дела Војводине - Фрушком Гором и манастирима Хопово и Крушедол, Петроварадинском тврђавом, Новим Садом и Сремским Карловцима. Да би упознали лепоту Београда из другог угла приредили смо им крстарење бродом. За госте и представнике наше школе уприличен је пријем код председника СО Чукарица мр Драгана Тешића. Госте смо испратили програмом у коме смо спојили обичаје Русије, Италије и Србије уз мини концерт виолинисткиње Татјане Олујић.

Наш други боравак у прелепом Фондију био је од 22.-27. маја 2008. године.


И опет смо, љубазношћу секретара за културу општине Фонди, господина Egidia Turchete и директора школе професора Antonia Cardinale били угошћени са великим поштовањем и омогућено нам је да упознамо, бар делимично, величину древне Помпеје, Рима. Наши ученици су кроз школску приредбу упознали историју Фондија, али и начин живота италијанске породице.

Сви  ови сусрети одржани су уз велику материјалну подршку општине Фонди, школе „Don Lorenzo Milani" и породица из Фондија. Нама су, као и увек највећу помоћ пружили родитељи наших ученика, а код другог боравка гостију имали смо подршку и СО Чукарица.

 


kоординатор пројекта

Илинка Милетић, професор