ПријаваЗбог недобронамерних, аутоматизованих пријава, уведен је "captcha" систем заштите. Од корисника се захтева персонализован унос.

Кориснички Мени

Анкета

Нови сајт је
 
Време у Београду

Meteos - vremenski podaci
Подстицајна околина ПДФ Штампа Ел. пошта

Normal 0 21 false false false SR X-NONE X-NONE Школско развојно планирање

 

У периоду од 30.новембра  до 29.децембра у школи је одржана изложба “Подстицајна околина за учење природних наука ” у оквиру  четворогодишњег пројекта Школског развојног планирања.

 

 

Пројекат је продукт уочене  потреба да се за  учење физике,природних наука и учење уопште, као континуираног процеса,користи шири школски простор од саме учионице.
Постављањем осмишљених инсталација,апаратура, плаката, мурала....створио би се школски простор стимулативнији и провокативнији за учење.Имајући осмишљење садржаје стално у видном пољу у ученицима би се будиле асцијације, подстицало  интересовање за науку и обогаћивала њихова  искуства.
Изложба је реализована у сарадњи са” Институтом за физику”из Земуна, „Друштвом физичара Србије”под покровитељством  Министарства науке и технолошког развоја Србије.
Изложби је предходио низ  активности . Проф.др.Мирјане Поповић  -Божић, главни координатор пројекта ,обишла је школу ради упознавања са њеним просторним, архитектонским, потенцијалима .Присуствовала је састанцима“ Школског развојног  тима” и“ Стручног већа за математику и природне науке“.
Изложба обухвата тридесетак постера са садржајима који детаљније објашњавају појаву или  принцип рада постављене инсталације. Комплет постера “Великани науке “.Изложба је отворена, у  присуству  наставника,ученика школе и великог броја гостију 30.новембра у 18:30 у школској галерији, на првом спрату.Госте је поздравио и пожелео им  добродошлицу директор школе Мирчета Ракоњац. Испред  Друштва физичара Србије , о  активностима Друштва и њиховој подршци овом пројекту говорио је Проф.др. Илија Савић. Са  циљем  пројекта, његовим садржајима,могућностима  и развоју идеје о његовој имплементацији, уз прикладну презентацију,присутне је упознала   Проф.др.Мирјане Поповић  -Божић. Директор Центра ”Никола Тесла”  Проф. др. Бранимир Јовановић истакао је значај наука за технолшки развој и развијање свести код младих о значају очувања животне средине и коришћењу нових извора енергије.На крајуизложбу је отворила Љиљана Иванчевић координатор пројекта у оквиру школе.
Отварању изложбе испред  Министарства просвете присуствовала је Марија Крнета, Одељења за план и развој Вера Бојовић, Центра за промоцију науке Александар Катунац,Астрономског  друштва Ратомирка Милер.Изложба је медијски испраћена од  новинара, Политике, Курира, Просв етног прегледа и локалног листа Чукарица.Наставник математике, Јелена Воларов са учеником  6 разреда, Павлом Јовановићем, гостовала је у емисији Радио Београда.
За време док јепоставка  изложбе била у школи  ученици су je обишли  са својим разредним старешинам  . По обиласку, гласали су  за наинтересантнију инсталацију, идеју коју би желели да реализују, виде, имају у својој школи.На основу обрађене анкете, а у складу са материјалним и другим ресурсима радиће сеплан за њену реализацију. Реализација подразумева и ангажовање,свих наставника, ученика, родитеља,  као и научних институија  са територије општине и свих заинтересованих.
По  затварању изложбе, нашој школи су као знак сарадње и ангажовања остали Галилејев термометар, миксер боја, инсталација за демонстрацију промене броја ликова у зависности од угла између огледала, промена положаја  ликова у зависности од положаја предмета испред равног огледала и комплет од 8 постера „Великани науке” по избору домаћина.Одабрани су научници интересантни за наставу хемије, географије, историје и физике.

Резултат прве активности наставника по затварању изложбе је жичани моделквадратног метра који ће бити окачен на зид, у школском ходнику, да би био стално у видном пољу ученика.
Сви експонати ће бити доступни ученицима  јер ће бити постављени у простору ван кабинета.

Normal 0 21 false false false SR X-NONE X-NONE